#SPELOMPENGAR
27-åriga Philip Mårtensson visste inte att när han som 18-åring satte in sin första spelinsats skulle bli den mörka vändpunkten i hans liv.
Philip kan inte riktigt förklara orsaken till det tidiga spelmissbruket. Han har inte hittat en specifik anledning men det han kan berätta är att han inte var den killen som mådde speciellt bra med sig själv. Han var inte självsäker i sina studier och visste inte vad han ville göra med sitt liv framöver. Det var nog en slump att det blev spel för Philip och inte alkohol, men risken var lika stor.
— Jag har inte dykt ner i mig själv trots att jag gått i terapi väldigt länge. Men jag kan inte peka på orsaken till mitt problem, det kan jag inte, säger han.
Spelandet började år 2013 i skolkorridorerna med hans kompisar. Det hade blivit en trend som exploderade bland unga och många spelade för att man inte ville hamna utanför. Philip var tyvärr en av de som fastnade ögonblickligen. Spelandet hade nu blivit en del av hans liv och var nästan det enda som tankarna bestod av. Något som 18-åringen inte visste var att han hade en lång och mörk väg framför sig.
Spelfria Pia Granberg sitter med i Spelberoendes Riksförbund i Stockholm som rådgivare, och berättar att när hon kom till föreningen var trav, poker och vegas det populära. År 2013 och 2014 började spelmarknaden byta riktning till nätcasino, vilket sedan exploderade ordentligt år 2017 och 2018.
Philip förklarar för oss att han spelade på nästan alla bettingsidor som han kände till och just då var det upp till 30 spelbolag.
— Man lockar ju spelare till att hamna i fällan av att hoppa mellan olika bolag. Den rävsaxen föll jag i, absolut, säger han.
Med fler förluster än vinster fortsatte Philip att spela för att försöka vinna tillbaka sina förlorade pengar.
Jakten på pengar
“Jag har skövlat så många vänskapsrelationer”
Philip Mårtensson
Philip hade under en tid spelat med vänner på en lagom nivå men det ändrades plötsligt. Jakten på pengar och att få spela hade tagit över hans liv.
Spelmissbrukaren frågade sina vänner efter mindre lån flertalet gånger, vilket gjorde att relationerna försämrades och tilliten hos vännerna minskade gradvis.
— Jag har drivit på ett eget utanförskap med hur jag har betett mig som person, säger han.
Eftersom Philip fortfarande bodde hemma under den här tiden gjorde det att han utvecklade en komplicerad relation till sin familj. Han berättar att eftersom hela livet gick ut på jakten efter pengar så blev begränsningarna för vad han skulle göra för pengarna mindre.
Han började stjäla pengar från sin familj, exempelvis genom att ta sin lillasysters födelsedags- och julklappspengar. Detta gjorde att föräldrarna tillslut tog avstånd från honom.
Philip pratar också om hur spelbolagen höll honom kvar i spelandet. Han brukade ringa kundtjänst när pengarna började försvinna för att försöka få tillbaka en summa. Sådana typer av bonusar är förbjudet idag sedan den nya spelregleringen kom år 2019.
— Men just där och då var det ju så att hade du förlorat en viss procent av din insats i pengar så kunde du få tillbaka det som en bonus, vilket bara är en illusion för spelaren, säger han.
Något som Philip inte kom i kontakt med var VIP-program. Jörgen Hettne är professor på Lunds universitet och var nyligen juridiskt ombud i ett uppmärksammat mål där en spelar stämt spelbolaget Betsson, efter att förlorat 4,7 miljoner kronor.
Han förklarar att dessa program är till för att spelbolagen ska stimulera sina bästa kunder till ännu mer spelande och hålla dem kvar, eftersom man kan jämföra erbjudanden mellan bolag.
— Det kan jämföras med en VIP-kund på en nattklubb, då man får hoppa över kön för att man går dit ofta, men i det här fallet handlar det om vem som förlorar mest pengar säger han.
Även fast Philip inte blev erbjuden några speciella bonusar eller program så nådde han år 2016 den absoluta botten. Då hade spelmissbruket nått en punkt han aldrig hade trott. Familjen hade sagt att de inte ville bibehålla kontakten med Philip och han hade även blivit inkallad på ett förhör hos polisen på grund av pengar han lånat av vänner. Detta slutade med att han mådde så dåligt att han försökte begå självmord, vilket ledde till tredje gradens brännskador på båda hans ben.
Livet efter missbruket
Philip Mårtensson har idag varit spelfri sedan tre och ett halvt år tillbaka. Missbruket påverkade inte bara relationer med familj och vänner, utan även hans konsekvenstänk. Det var en ständig jakt på pengar som övergick till ett farligt beteende.
— Jag inser nu hur dåligt jag faktiskt betett mig mot andra människor och framförallt mot mig själv, säger han.
Utan sin egen vilja att bli frisk hade Philip inte varit där han är idag. Han berättar att det är individen själv som är missbrukare och därmed bär ansvaret att bli spelfri.
I nuläget driver Philip, med hjälp av sitt eget företag Betless, en kamp mot spelmarknaden. Genom Betless möjliggörs en yta för honom att få dela med sig och lyfta sin berättelse för att hjälpa andra. Han vill framstå som en förebild och förhindra andra personer att hamna där han en gång varit.
— Jag tycker ansvarstagandet är bristfälligt. Lagstiftningen finns på plats men det är alldeles för naivt, säger han.
Det gick illa för Philip på grund av hans missbruk. Han förklarade att han fick dras med stora konsekvenser som förvisso gick att lösa men som fortfarande var tuffa att ta tag i.
— Tänk dig min situation gånger tio, då pratar vi om att folk spelar bort hus och hem, säger han.
I den nästa och sista delen ifrågasätts spelbolagens ansvarstagande och hur man få hjälp med sitt spelberoende.
Text: Leonard Lähteenmäki, Johan Eriksson Norberg och Felicia Güven